6.12.07

Հարցազրույց Կոմերսանտին

Левон Тер-Петросян: нужно демонтировать криминальную структуру власти
Первый президент Армении ЛЕВОН ТЕР-ПЕТРОСЯН, вернувшийся в политику спустя десять лет, объяснил корреспонденту Ъ ВЛАДИМИРУ Ъ-СОЛОВЬЕВУ, из-за чего бывшие главы государств порой решают восстать против своих же преемников

-- Почему вы вдруг решили вернуться в политику?
-- Сразу скажу, у меня нет никаких амбиций. Я ничего не получу от нового президентства. Наоборот, потеряю свободу. А допекло меня государство, которое создали два известных вам человека. Это сверху до низу коррумпированный режим. Клептократия, в которой все подчинено законам криминального мира. Полное разграбление страны. Имитация внешней и внутренней политики, под которой скрывается одна цель -- личное обогащение. Они создали модель, в которой нет и намека на баланс властей. Есть четко выстроенная пирамида.
-- В России это называют вертикалью.
-- Вертикаль в исполнительной власти может быть и позитивной. Но когда других властей попросту нет, это уже пирамида, где и парламент, и суды выполняют только те функции, которые на них возлагает президент. Пирамида начала создаваться после известных октябрьских событий 1999 года.
-- Вы имеете в виду теракт в парламенте?
-- Нужно демонтировать криминальную структуру власти. Восстановить действие законов, обеспечить независимость судов и парламента, создать балансы между властями, восстановить демократические нормы, которые существовали в мое время. Надо дать полную свободу слова и СМИ. Во внешней политике нужно перейти к сбалансированной стратегии, в первую очередь направленной на урегулирование конфликтов с соседями: с Азербайджаном, Турцией, Грузией, Ираном
-- А стратегическое партнерство с Россией?
-- Оно было и при мне. Все важнейшие договоры подписывались в мое время. Армения первой присоединилась к договору о СНГ. Договоры о коллективной безопасности, о совместной защите границ, о единой системе ПВО, о базе в Гюмри, о создании "Армросгазпрома", все это было сделано при мне. Наконец, большой российско-армянский политический договор. Сегодняшние власти ничего нового не добавили. Вспомните хоть один договор, подписанный ими?
-- Ну как же, прошлогодний договор с "Газпромом" о передаче ему газотранспортных сетей на территории Армении.
-- Я вам секрет открою: когда у России возникли проблемы с пребыванием военных на нашей территории, я лично предложил Борису Ельцину зафиксировать то, что это база. Он дал поручение, был подготовлен документ, и все решилось. Это естественно -- если это было в интересах и РФ, и Армении. И сейчас этот интерес по-прежнему есть.
-- Систему, которую вы сейчас ругаете, создали люди, которые благодаря вам пришли во власть.
-- Я за это уже извинился.
-- А где гарантия, что вы вновь не ошибетесь?
-- Нет гарантий. Ни один президент не гарантирован от ошибок в кадровой политике. Но таких роковых ошибок не будет.
-- Время вашего правления власти называют "голодными и холодными 90-ми" и призывают не дать вам взять реванш.
-- Темень и холод были в Армении в 1992-м и 1994-м, в годы войны. Так можно сравнивать нынешнее время с 1913 годом и тогда окажется, что они вообще устроили чудо. Это примитивно.
-- Перед выборами вы пытаетесь договориться даже с теми партиями, которые в ваше время преследовались. Я имею в виду "Дашнакцутюн".
Почему так поменялись взгляды?
-- Независимо от моего отношения к этой партии это реальность, с которой надо считаться. Я встретился со всеми своими яростными критиками. Никакого торга не было. Был разговор о ситуации и недопустимости ее продолжения.
-- Со стороны выглядит иначе. Когда Тер-Петросян был у власти, он запрещал "Дашнакцутюн", а сейчас вспомнил о необходимости диалога.
-- Они тоже с готовностью пошли на эту встречу. Хотя не забыли того, что было. Так что все честно и корректно.
-- Соцопросы дают вам мало шансов на победу.
-- Мы проводим свои опросы, и они не имеют никакого подобия с тем, что публикуют власти.
-- Как собираетесь побеждать в условиях, когда ваши медийные возможности несопоставимы с ресурсом властей?
-- Если СМИ в руках одного человека -- это слабые СМИ. Это советские СМИ. В СССР люди понимали обратное тому, что говорилось с экранов телевизоров. Их пропаганда и демонизация моей персоны меня полностью устраивает. Это мне помогает, потому что народ все прекрасно понимает.
-- Вы ждете фальсификаций?
-- Мы делаем все, чтобы их избежать. Мы предлагаем печатать бюллетени за границей, обратились в европейские структуры, и они этим серьезно занимаются. Мы предложили использовать при голосовании чернила, которыми будут помечать пальцы проголосовавших. Если это сделают, будет шанс для нормальных выборов. Но они могут придумать еще что-нибудь.
-- Что будете делать в этом случае?
-- Революции не будет. Я не допущу насилия и правонарушений с нашей стороны.
-- А если люди все же выйдут на улицы?
-- Тогда я попрошу, чтобы народ выражал свое мнение только мирным путем.
-- Вы провели уже несколько митингов. Это напоминает технологии "цветных" революций.
-- Это не так. Мы мобилизуем массы. Без этого не бывает даже самой законной смены власти. Так что аналогии неуместны.
-- Вы апеллируете к мировому сообществу, чтобы оно проследило за выборами. Встречались с послами ЕС. А к России обращались?
-- Я ни к одному государству не обращался. Я обращался к организациям, где мы брали определенные демократические обязательства. К Совету Европы, к ОБСЕ, к ООН. Мы просим одного -- чтобы Армения выполнила принятые обязательства.
-- Ну, а к СНГ или ОДКБ вы обращались?
-- В СНГ подобных обязательств Армения на себя не брала.
-- Но наблюдатели от СНГ к вам приедут. -- Нас настораживает, что их заключения всегда диссонируют с выводами ОБСЕ, ПАСЕ и других. Потому апеллировать к СНГ не имеет смысла. Даже западные организации не смогут дать объективную оценку, если приедут лишь в день голосования. Уже три месяца идет кампания. Так что нельзя сказать, что я доволен работой международных наблюдателей. Наши права уже грубо нарушаются: однобокое освещение в СМИ, задержания моих сторонников.
-- Не боитесь, что Россия примет сторону власти?
-- Могу поспорить, что Россия не сделает здесь ничего подобного тому, что делала в Грузии и на Украине. В моем случае, когда альтернативой Саркисяну являюсь я, этого не будет. У нас украинские и грузинские схемы не сработают. Здесь нет деления на пророссийские и проамериканские силы.

16 comments:

Քաղաքացի said...

Vat cher,

Na iren vstah e pahel u havasarakshrvats. Kartsum em sa karevor harczruyts e, rusastanin cuyc talu yev haskacnelu hamar te ov ove.

Gayane said...

Apres, Bel jan. Yes el uzum ei grei ais masin.
Technikakan andznakazmin: ais linke dreq norutiunneri mej gone. Minchev targmanvi ev teghadrvi hartcazruitcneri bajnum.

Artash said...

inch mexk eq duq ... iroq mexk eq ... chisht en asum, vor amboxi hishoxutyun@ karch e ... moracaq 96 tvakany vor erkir@ votqi er kangnel ter-petrosyani dem , vor tanker hanec zhoxovrdi dem ir fiktiv ishxanutyun@ pahelu hamar, isk irakan ishxanutyun@ pastoren tvec vazgenin u vanojin ... mexk eq

Haik said...

Հայերեն տարբերակը արդեն կարող եք կարդալ Հարցազրույցներ բաժնում:

Anonymous said...

искапес,эс ур эн мез канчум,эли котрвац таштаки мот.шноракал энк, менк айнтех арден ехел энк.

Քաղաքացի said...

Inchy iskapes e, ay tanjvats hay joxovurd, vorin shat dur a galis mazoxizmi bolor drsevorumnery...

Kotrats tashtaki araj menq henc hima enq, vor mez tvum a te porners kusht a u dranov sahmanapakvum a mer barorutyuny...

Cavum em dzer hamar...

Krist Marukyan said...

artashin:

hamamit em amboxi masin asvatsi het, bayts nayev uzum em nshem, vor yete hima chpoxvi es ishxanutyun@, klinenk aveli mexk... yete Levonits batsi urish meki koghkin karelia kangnel xndrum em xorhurd tur. Zhamanakin shat bani mej em meghadrel u qnnadatel Levonin, bayts che vor hamematutyan yezrer el chkan nerka ishxanavorneri u Levoni mardakyin vorakneri u dastiarakutyan mej?

Anonymous said...

Ayo, shat lav er Levoni jamanak, amen inch@ kar, hatkapes elektrakanutyunn u gaz@ voric Levoni kar&iqov joxovurd@ alergia uner, ashxatecin anhasaneli dardznel, dagaxner el kayin, bayc mardik prokatic ein vercnum. Levoni nuynisk varsavir@ ishxan er. Mi xosqov djvar e levoni vijak@ aysqan tariner linel zrkvac tagavorakan kyanqic. Anhrajesht e amen gnov het berel ays amen@, xabel inchqan hnaravor e ansahman, xostanal ansahmanapak ayn amen@ inch joxovrdin anhrajesht e, viravorel nranc yev inchqan hnaravor e kopit, ovqer ays te ayn patjarov chen karoxanum bavararel joxovrdin. Ogtagorcel amenacavali u dajan depqer@ mer irakanutyan, ogtagorcel nuynisk mardkanc, harazatnerin ayd mardkanc, xaxal nranc zgacmunqneri het, xostanal nranc amen inch MIAYN TE DARNAL PRESIDENT:)
Joxovurd ov el darna mi xabnveq, meka xabelu e.
Bayc tox darna en mard@, vor@ gone baregor& e u taxandavor biznesi ashxarhum:
DA GAGIK &ARUKYANN E, AYO, MIAYN DODI GAGON E ARJANI AYD PASHTONIN.
Levonin gitenq, chdimacav minchev verj ir @ntrvac jamanak, ete mnar guce kaxein. Ete Levonin mnar Shshin cher gravvelu, na ayd jamank turqiayum hajoyanum er turqerin u shat zarmacav erb imacav, vor hayer@ Shushin gravecin. Che vor Levoni oroq el ein spanvum hay herosner: Monte Melqonyan, Ghandilyan yev ayln....
Sergin gitenq, ksharunaki Kocharyanin, gitenq vor aveli lAV KLINI qan levoni oroq.
De isk mnacacn el aydchap xabebayakan, xostumneri pordz chunen, vor karoxanan joxovrdin irenc azdecutyan tak gcen.
Mi xosqov baci Levonic um uzum eq, te @nddimutyunic te hakarak@ um uzum eq. Bayc Dodi Gagoin mi moraceq, shat taxandavor u biznesi mard, vorn iroq &nvel e ir azgin djvar vijakic hanelu hamar.

Artur said...

Vomanc tvum e te irenk unen annkaragreli ujex hishoxutjun ev moranumen 99-i hoktemberi vochragorcutjun@ vori npatakner arjan gnov korunpacvac ishxanutjan pahpanum@ ev xoracum@ ,ev Mecn Levon Ter-Petrosyani asac xannakan ishxanutjan hastatum@, hamozvac exeq vor shutov galuja Qocharyana-Serjakan zujqi xannakan ishxanutjan verj@ ev bolor orinazanc kasharakernr@ patasxanen talu irenc bolor hancagorcutjunneri hamar

Քաղաքացի said...

Մերօրյա Գագիկներին և անանուններին,

Չգիտեմ էլ ինչից սկսեմ գրառումս ուղղված ապադոդացման երկար սպասված գործընթացին ընդառաջ:

Նախ և առաջ, մերօրյա դոդը, որը իրոք ըստ էության դոդ է, իրականում մի մեծ փուչիկ է, որի հիմնական լոզունգը հետևյալն է` "Բովանդակությունը ոչինչ է, տեսքը` ամեն ինչ": Նրա հարստության ուղիղ 90%-ը հանդիսանում է Ռոբի սեփականությունը, այնպես ինչպես և դոդի միտքը: Եվ հետևաբար, խոսել դոդի մասին, որպես առանձին ֆիգուր (այն էլ քաղաքական) պարզապես անլուրջ է:

Երկրորդը, ինչումն է կայանում սրա նման գրառումների ամբողջ իմաստը? Միայն ու միայն մի բանում խորացնել դոդցումը և ապակողմնորոշել մարդկանց: Թե իբր դոդը շատ ուժեղ դեմք ա: Բացի մուսկուլներից ուժեղ բան չեմ տեսնում նրա մեջ: Թե իբր դոդը ռոբի հետ կապ չունի: Թե իբր դոդը կամեցող ա ու որ 1 մլրդ գռփելուց հետու 1 մլն բաժանում ա, ապա մենք պետք է շնորհակալ լինենք նրան ու անվերապահորեն ծառայենք մինչև մահ:

Հիմնական ցավը նրանում է, որ շատերը ուտում են կուտը...

Փոշմանեցի, որ էսքան ժամանակ ծախսեցի էս գույնզգույն փուչիկի վրա:)

Anonymous said...

левонин карели э ми ангам эл встаел,байц найек нра кохкин кангнацнери демкери артаайтутян@.карцум эм нранк Левонин кхжрен.СТРАШНО.

Serine said...

Kayqi shat harazat ashxatakicner, voch mi kerp chem gtnum te inch kargov kareli e kartciq@ texadrel dzer kayyqum. Shat em grel, bayc voch mi tex chem karoxanum gtnel im gratcnery. Grel em yev "Grir qo kartciq@" yev "Arajarkner yev ditoxutyunner", yev "Arajarkir qo kargaxosy". Havanabar inch vor ban sxal em anum, kam kayq@ aydqan el parz che. Yev heto hayeren tarerov chi stacvum grel. Xndrum em yete hnaravor e parzabaneq kam bacatreq inchpes kareli e grel.

Mary said...

Ekeq bolors chdarnanq merorya hay taxist u mtacenq, te Levony galis e luysery tanelu u gazery ktrelu. Ekeq ed astichani primitiv chlinenq.
Yes chem karcum, te iren hima shat dzum a, vor amen mi H2-i noracin journalist berany bacum a avel-pakas durs talis. U ekeq menq el zspenq avelord emocianery, qani vor aysor voroshvum e -Hayastany uni shans durs gal aratavor shrjanic, mtnel zargacman nor pul, te mukeri ishxanutyuny mer srtov e? Sirum enq Levonin, chenq sirum - da aysor lriv yerkrordakan e. Deghy vor darn e linum - ches khmum, asum es - aveli lav a mernem? Mi qich annormal chenq, zhoghovurd?

Mary said...

Ham el, i dep, duq Levoni koghqern eq nayum, isk dzer sepakan nakhararneri u taghapeteri demqery tesel eq? Gone mi angam? Da ho mer bolori nerkan e. Vonc vor sarsapeli yeraz lini. Yes amen angam indz nvastacac em zgum, yerb tesnum em Hovik Abrahamyanin nisteri dahlichum. Da HH aysorn e, patkeracnum eq? Na grete varchapet e!!!

Anonymous said...

MARY джан,ес hамамит ем qез hет,байц чэм паткерацнум инчпес эн hамагорцакцелу Левон@ ев парламент@.парламент@ чи карох амбохчапес оппозиция линел,hетевапес арка э дажан hакамардутюн,президенти ев парламенти мичев,иск tе инчов кавартви да мер неркин патеразми даштум,нуйниск джвар э паткерацнел.

Anonymous said...

Uremn inchqaaaaaaaaaaaaan mexq enq, vor Levonic baci urish aveli xeloq, tapov u srtacav mek@ chunenq. Inch patahec nranc? Bolor xeloqneri gluxner@ keran, isk ov el vor mnac gnac artasahman? U hima piti noric Levoni votqern @nknenq u het kanchenq?

Արխիվ